GLUMAC SA DVA GROBA
Foto: www.bezanijskakosa.com

Znate li da je Bežanijska kosa donedavno bila poprište jedne od najvećih domaćih medijski prevara? Ako niste upućeni u to, pročitajte sledeće redove ovog teksta, čisto da vas ubuduće neko ne obmane tvrdeći suprotno.

Ujedno ćete biti u prilici da se na licu mesta uverite, i na konkretnom primeru više saznate o nečemu što se u današnje vreme naziva terminom “fake news”  iliti lažne vesti.

NEPROVERENA PRIČA KOJA JE UZBURKALA JAVNOST

Proteklih godina se u više navrata, kroz štampane i internet medije, uspešno provlačila lažna vest o jednom zapuštenom grobnom mestu na Novom bežanijskom groblju.

Parcela 94, Novo bežanijsko groblje

Sve je počelo sredinom 2017. godine, kada su u jednom domaćem tabloidu objavljene poprilično uznemirujuće fotografije sa parcele br. 94 Novog bežanijskog groblja. Na njima su bila dva vidno propala drvena krsta sa jedva čitljivim imenima pokojnih supružnika, položena na neuređeni i travom zarasli grob.

To je bilo sasvim dovoljno da autori ove lažne vesti, čak i na osnovu neproverenih informacija, konstatuju da se radi o grobu poznatog srpskog i jugoslovenskog glumca Milana Srdoča (1920-1988.).

Milan Srdoč (Rijeka 3. januar 1920. - Beograd 7. januar 1988.)
Uloga: preko 100
Filmova: oko 50
Učesnik Sremskog fronta
Jedna od ulica na Zvezdari nosi naziv po ovom glumcu

Na društvenim mrežama se odmah povela ozbiljna polemika. Reagovali su ugledni dramski umetnici, kao i brojni ogorčeni građani sa oštrim kritikama i apelom javnosti da se to zapušteno grobno mesto dostojno uredi i obeleži.

Međutim, tek ove godine je konačno otkrivena (utvrđena) prava istina – glumac Milan Srdoč uopšte nije sahranjen na Novom bežanijskom groblju niti je to bio njegov grob.

Poslednje počivalište glumca se nalazi na Topčiderskom groblju, gde je 1988. godine sahranjen u grobu svojih roditelja.

“LAŽNI GROB” GLUMCA U JOŠ GOREM STANJU

Grob na Novom bežanijskom groblju, onaj nad kojim se zgražavala javnost i koji je postao viralan, je grob našeg nekadašnjeg sugrađanina, koji nema nikakve veze sa glumcem Milanom Srdočem, osim što je imao identično ime i prezime. Igrom slučaja isto su im se zvale i supruge.

“Lažni grob” glumca, oktobar 2020.

“Lažni grob” glumca je danas lako pronaći, jer na njemu (početkom oktobra 2020. godine) više ne postoje čak ni elementarna obeležja grobnog mesta, a na osnovu kojih bi se mogle utvrditi bilo kakve informacije u vezi identiteta osoba koje su tu sahranjene.

dubinsko-pranje

JKP “POGREBNE USLUGE” NA ISPITU

I dok je u međuvremenu pravi grob glumca na Topčiderskom groblju dobio pristojno obeležje, žalosno je to što JKP “Pogrebne usluge” dozvoljava sebi takav luksuz da ijedno grobno mesto u gradu Beogradu izgleda nedostojno u svakom smislu te reči.

Bez obzira što se radi o privatnom vlasništvu, JKP “Pogrebne usluge” bi trebalo da povede malo više računa o ovakvim krajnjim slučajevima, jer tu su ipak sahranjeni ljudi.

Očigledno je da trenutni vlasnici iz nekog razloga to nisu bili u stanju da sami održavaju.

Sva ona nenadoknađena šteta građanima od strane JKP-a “Pogrebne usluge”, zbog učestalih krađa po grobljima (iako su ona poslednjih godina obezbeđena sistemima video nadzora), sasvim jasno ide u prilog našem predlogu i tvrdnjama.

 

Additional photo credits:

Main photo adapted & remixed by Bleki, licence: CC BY-SA 3.0  Main photo background image, including post photos 1 and 2 Copyright © 2020.  www.bezanijskakosa.com

 

 

BKUkupno 1 komentar

  1. vrana

    Za utehu je što ponekad u medijima „proleti“ neka vest (lažna ili istinita ) koja nas podseti na legendu jugoslovenskog umetničkog stvaralaštva. Mlađe generacije verovatno ni ne znaju ko je bio Milan Srdoč.
    Hvala za tekst. Pozdravljam svaki pokušaj da se glumac sačuva od zaborava.

Ostavite komentar