OD KUĆNOG DO ULIČNOG LJUBIMCA
Foto: www.bezanijskakosa.com

Norveška i Grčka ulica na Bežanijskoj kosi, prolaze duž jedne od ograda Novog bežanijskog groblja. I to uz onu koja je okrenuta ka urbanom delu naselja.

One se međusobno spajaju na raskršću ispred ulazne kapije groblja, a sa suprotne strane su od blokova stambenih zgrada odvojene parkovima, igralištima, zelenim površinama i parkiralištima.

Zbog takve pozicije, ali i širokih trotoara, obe ulice su omiljeno mesto rekreativaca i vlasnika kućnih ljubimaca, uglavnom pasa.

Savesni vlasnici ih ovde izvode u šetnju, a nesavesni izbacuju iz raznih vozila direktno na cestu i tako zauvek ostavljaju na milost i nemilost njima obično potpuno nepoznate sredine.

Najveći broj ovako napuštenih pasa tragično završi svoj život, jedan deo biva odveden u azil za pse, a oni koji baš imaju sreće budu usvojeni od strane novih vlasnika.

Oni koji odole najtežim iskušenjima, s vremena na vreme od nekih dobrih ljudi, dobiju ovakvu, ili sličnu, kućicu za privremeni smeštaj.

U zoni Bežanijske kose koju pominjemo, grupe napuštenih pasa se najčešće mogu videti na parkiralištima u blizini osnovne škole “Dragan Lukić” i dečijeg vrtića “Zvezdana prašina”  u Grčkoj ulici, kao i u okolini raskrsnice Grčke ulice sa Magelanovom, na kojoj se dugo vremena nalazila i kućica sa ovde priloženih fotografija.

Skromne kućice izrađene od stirodura i drvenih letvica, u vreme objavljivanja ovog teksta na pomenutoj lokaciji više nije bilo. Ona je, zahvaljujući dvojici vrednih i požrtvovanih 12-godišnjaka, premeštena na novu obližnju lokaciju, da posluži kao privremeno utočište za novopridošle četvoronožne ljubimce Norveške, Grčke i Magelanove ulice.

Prethodni stanar kućice je na svu sreću rešio svoj problem, jer je adekvatno zbrinut u jednom pansionu za pse.

Zahvaljujemo se Ivani koja nam je dostavila dodatne informacije o sudbini ove kućice, ali i našem sugrađaninu na pomoći njenom prethodnom stanaru da trajno reši stambeno pitanje.

BKOstavite komentar