MALA PRIČA O VELIKOJ LEGENDI
Foto: www.bezanijskakosa.com

Posetioci otvorenih terena SC Studentski grad na Bežanijskoj kosi, mnogo puta su bili prilici da na prostorijama lokalnog fudbalskog kluba BUSK* vide Riletov mural.

Većini pripadnika mlađih generacija, kao ni velikom delu novijih žitelja Bežanijske kose, uopšte nije poznato ko je bio  Rile, a kamoli zašto je dobio omaž u vidu murala upravo na tom mestu.

Neupućeni misle da se radi o posveti nekom tragično stradalom navijaču, dok pojedinci veruju da je Rile bio pripadnik kriminalnog miljea iz devedesetih godina dvadesetog veka.

Ove priče su daleko od istine, jer Rile je bio nešto sasvim drugo.

Rile – klupska legenda FK BUSK

Vladimir Ristić-Rile (1923-2000) je čovek koji je davne 1952. godine, zajedno sa profesorima i studentima Tehnološkog fakulteta, obnovio rad fudbalskog kluba BUSK posle Drugog svetskog rata.

Ristić je od tada, pa sve do svoje smrti, bio igrač (kapiten), trener i predsednik pomenutog kluba.

Bez obzira što nikada nije bio profesionalni fudbaler, Čika Rile će ostati upamćen i po tome što je oborio rekord u dužini igračkog staža.

Dobri poznavaoci sportskih prilika znaju i to da je Rile bio rođeni ujak poznatog srpskog fudbalskog trenera i bivšeg igrača Slavoljuba Muslina.

Vladimir Ristić-Rile, legenda FK BUSK

Mural posvećen Vladimiru Ristiću-Riletu, klupskoj legendi FK BUSK, osvanuo je na prostorijama kluba 2. aprila 2017. godine, a današnji izgled duguje studentu Marku Iliću, koji ga je obnovio juna meseca 2019.

    *FK BUSK (Beogradski Univerzitetski Sportski Klub) je fudbalski klub iz Beograda osnovan 1913. godine, pod nazivom USK (Univerzitetski Sportski Klub). Od 1919. godine, klub nosi naziv BUSK.

dubinsko-pranje

BKOstavite komentar