Letnje računanje vremena završava se u nedelju 25.10.2020. u ranim jutarnjim satima, tačnije u 3 sata ujutru, kada skazaljke sata treba vratiti sat vremena unazad, tako da pokazuju 2 sata.

Tada, ujedno, počinje zimsko računanje vremena koje će trajati sve do poslednjeg vikenda u martu 2021. godine.

Kako je odbor Evropskog parlamenta izglasao da se 2021. ukine pomeranje sata koje se decenijama događalo dva puta godišnje – u martu i oktobru, možda nam je ovo poslednje pomeranje ako i mi prihvatimo ovu odluku.

BKUkupno 1 komentar

  1. vrana

    Kada se već pominje poslednje pomeranje sata, red je da se podsetimo kada je bilo prvo. Srbija je prvi put pomerila skazaljke na časovnicima sat unapred marta 1983. godine, počevši tako letnje računanje vremena. Dugi niz godina ono se završavalo u septembru.

    1996. godine sve zemlje EU pomerale su skazaljke, pa je ona 2002. godine uvela preciznu proceduru koju je ispoštovala i Srbija. Tako je letnje računanje vremena počinjalo krajem marta, a završavalo se poslednje nedelje u oktobru.

    Obradovala me je najava da ćemo možda za par dana poslednji put pomeriti skazaljke na satu. Po meni je to bilo nepotrebno i više je imalo loših, nego dobrih strana. Pri svakom pomeranju bilo mi je potrebno desetak dana da se vratim u “normalu”. Uvek su bili prisutni strah i stres da ću zakasniti zbog “ukradenih” 60 minuta. Ipak organizam ima svoj ustaljen ritam i potrebno je vreme da se navikne na promene.

Ostavite komentar